Oktatásügy

Eu-Xperience platform

Az Okos Régió Innovációs Klasztert 2011. május 2-án jött létre. Jelenleg a klaszter 23 taggal rendelkezik, túlnyomórészt mikro-, kis- és középvállalkozások alkotják; emellett partnerségi kapcsolatban állunk többek között a Pécsi Egyetemmel, a Széchenyi István Egyetemmel és a Nyíregyházi Egyetemmel. Klaszterünk egy nemzetközi piacralépési pályázat keretében Ázsia piaci lehetőségeit kutatja kiemelt tekintettel Kínára, illetve külföldi üzleti kapcsolatokat építünk magyar felsőoktatási intézményi partnereink és technológia-transzferben érdekelt tagjaink számára.

EU-Xperience projekt: 2012. óta formálódik és eredetileg az ázsiai professzionális tréningek piacának feltárása céljából hoztuk létre. Mára több oktatási szegmensben dolgozunk: egyetemi felkészítők, valamint felsőoktatási intézmények angol nyelvű képzéseinek értékesítését, továbbá Magyarországon tanuló diákok számára vállalati gyakorlóhelyek felkutatását is végezzük. A magyar kkv-k számára komoly plusz erőforrást jelenthet, ha egy szakmai gyakorlatot náluk végző külföldi diák révén személyes tapasztalatot szereznek az adott régió kulturális és üzleti sajátosságaiból.

A projekt keretén belül klaszterünk 2011-2020 között 10 alkalommal küldött szakmai delegációt Kínába, üzleti tapasztalatszerzés és promóció céljából. 2019 tavaszán a nyugat-kínai Csungking városában a Csungkingi Magyar Főkonzulátus támogatásával kapcsolatba kerültünk a térség 8 legjelentősebb egyetemével, amelyekkel rendkívül hatékony munkakapcsolatot sikerült kialakítani. Kiemelkedő eseményt jelentett projektünk életében a Dr. Palkovics László vezette magyar-kínai oktatási kerekasztal Csungkingban, amelyen az ITM minisztere kifejezetten klaszterünket mutatta be a résztvevő kínai felsőoktatási vezetők számára, mint jelentős magyarországi oktatás-közvetítő szereplőt.

2020-ban cégünk, az InWest-China Kft. is csatlakozott klaszterhez. A volt csungkingi főkonzul által alapított tanácsadó cég egyedüliként a magyar piacon az egyik legnagyobb fejlődési potenciállal rendelkező nyugat-kínai régióra specializálódott. Szakmai tevékenységünket a magyar „Keleti Nyitás” és a kínai „Egy Övezet Egy Út” stratégiákkal összhangban folytatjuk.

Hszi Csin-ping kínai elnök a Kína és kelet-közép-európai állam közti együttműködés (China-CEEC) 2021. február 9-i csúcstalálkozóján kiemelte a Fudan egyetem magyarországi kampusza megalapításának fontosságát. Hszi elnök beszéde nyomán Magyarország a kínai nép szemében, mint oktatási nagyhatalom lesz jelen ezentúl. Magyarország és Kína oktatásügyi együttműködése a kétoldalú kapcsolatokat meghaladva globális hírnévre tett szert, ezáltal Magyarország Kína nemzetközileg kiemelt oktatásügyi partnerévé lépett előre.

Az InWest-China szakmai és kapcsolati tőkéjére alapozva az EU-Xperience projekt idén szintén új lendületet kapott és gyors fejlődésnek indult. Célkitűzésünk, hogy a már meglévő stabil alapokkal, valamint a rendelkezésre álló humán és pénzügyi kapacitásaink segítségével középtávon meghatározó szereplővé váljunk a magyar-kínai oktatásügyi bilaterális kapcsolatok terén.